Singurul roman ajuns in spatiu are o pensie cu 70% mai mica

Dumitru Prunariu este singurul roman ajuns vreodata in spatiu. Pensia sa a scazut cu 70% dupa recalculare, pe motiv ca nu au fost gasite documente justificative pentru perioada in care acesta a fost in Cosmos, informeaza Gandul.

Dumitru Prunariu

“Pe vremea lui Ceausescu era un banc cu mine. Se zicea ca atunci cand cand m-as fi intors din Cosmos as fi fost intrebat: Prunariu, cum consideram zilele alea de stat in Cosmos? Zile libere sau concediu fara plata?”, face haz de necaz Prunariu, dupa ce sa trezit cu pensia redusa cu 70%.

Motivul pentru care pensia sa a fost scazuta este pierderea unor documente care justificau activitatea acestuia timp de trei ani de zile, in URSS, perioada in care s-a pregatit pentru zborul in spatiu. “Nu s-au gasit documentele din momentul in care am intrat in aviatia militara, din 13 martie 1978, pana cand m-am intors din pregatire timp de trei ani de zile din oraselul stelar si mi-am inceput activitatea oficiala la comandamentul aviatiei militare. Doar de atunci mi se gasesc salarizarea si documentele justificative”, a explicat Prunariu, care poarta titlul de Doctor Honoris Causa la Univestitatea Tehnica Cluj-Napoca .

In data de 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spatial „Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.

Sursa:  citynews.ro


Foto: wikipedia.org