Astia suntem noi: Românii in Spania

Cativa, putini imi place mie sa cred, ne fac de ras. Si ne fac mult rau.
Veneam de  la Barcelona cu masina, pe o autostrada buna, cu plata, pe o vreme frumoasa. Speram sa ajungem in Franta pana la lasarea serii. Pe drum ne-am hotarat sa bem o cafea la o benzinarie si sa verificam presiunea in pneuri. Toate buna si frumoase – intram in prima benzinarie, unde, ghinionul nostru, compresorul nu functiona. Am fost indrumati amabil catre urmatoarea benzinarie, la numai 10 km distanta.

Plecam spre urmatoarea benzinarie, minunandu-ne de amabilitatea si profesionalismul angajatului.

Dupa 12 km parcam in benzinarie in dreptul compresorului de aer si 10 secunde mai tarziu in spatele nostru se opreste un TIR, cu numere de Spania, care statea regulamentar sa-si verifice presiunea in roti. Am crezut noi. E destul de ciudat sa vezi un TIR in locul masinilor mici – mai ales in strainatate, unde lucrurile sunt separate si amenajate corespunzator. In sfarsit, asta este, nu le stim noi pe toate.

Sotia mea ramane in masina iar eu ma invart cu furtunul cu aer in jurul masinii, verificand toate rotile. Una dintre ele, chiar de langa compresor era putin dezumflata, drept pentru care solicit ajutorul sotiei. Inchid usile de pe partea cealalta, cele de pe partea noastra raman deschise pentru aerisire – era ora 17, aproximativ, si afara era cald.

Pun furtunul pe roata si rog sotia sa apese butonul + de pe compresor. Si, in timp ce umflam roata, vad ca masina se balanseaza. Si cand ma ridic in picioare, vad in masina un individ. Deschisese portiera din spate si cauta geanta, portofelul sau orice altceva de valoare.

Mi-am adus aminte ca sunt roman si nu ne intrece nimeni la injuraturi. Cu gura „plina” m-am dus catre el – el s-a indepartat spunand ceva intr-o limba necunoscuta.

La indemnul sotiei, m-am urcat in masina, cu gandul sa plecam. Si in oglinzile retrovizoare l-am vazut pe acelasi individ cum se apropie de masina si se apleaca. Nu mi-am dat seama ce face. Intuitia feminina insa si-a spus cuvantul: „Ne-a taiat cauciucul! Intoarce masina si intra in benzinarie sa-l vad!”

Am intors masina pe contrasens (Slava Domnului ca nu venea nici o masina) si ne-am oprit in benzinarie. Unde il vedem pe individ stand de vorba cu un alt barbat, langa un microbus cu numere de Bulgaria. Era clar.

Ne-au vazut si nu le-a venit sa creada: aveam curajul sa ne intoarcem la ei…

Am plecat din benzinarie, cu gandul sa iesim de pe autostrada si sa verificam masina. Sperante desarte….

Dupa 5 minute roata din spate s-a dezumflat complet si noi am ramas pe autostrada, pe banda de refugiu cu semnalizarea de avarie. In urmatorii kilometrii nu se vedea nici o iesire pe harta GPS-ului. Studiate lucrurile.

Intuitia feminina isi spune iarasi cuvantul: „Monteaza antena si statia!” De ceva timp plec la drum cu antena si statie – canalul 22 CB, unde pot vorbi cu soferii de TIR din trafic. Carora doresc sa le multumesc pe aceasta cale pentru tot suportul acordat de-a lungul timpului pe soselele patriei.

In timp ce eu schimbam roata, sotia lansa in eter semnale SOS – slabe sperante sa treaca un TIR romanesc de la Barcelona spre Franta, si sa si opreasca.

In timp ce schimbam roata, se opreste in fata noastra o masina cu numere de Spania, se da jos un barbat din ea si vine cu o vesta reflectorizanta catre mine. Am crezut eu. Nu, el dorea s-o scoata pe sotia mea din masina si sa o imbrace cu veste. De ce oare? Mai trebuie sa spun ca in dreapta autostrazii era o vale/prapastie destul de adanca.

In timp ce incerca acest lucru, un sofer de TIR raspunde apelului sotiei mele. Era pe celalalt sens de mers – ne-a facut cu mana si, foarte important, ne-a dat cateva indicatii. In acel moment barbatul care s-a oprit sa „ne ajute” s-a urcat brusc in masina si a plecat. Si-o fi inchipuit ca suntem o momeala a politiei? Cine stie? Noi nu suntem curiosi sa aflam….

Anvelopa „intepata” pe autostrada…

Am reusit sa schimb roata in 12 minute, care mi s-au parut o vesnicie si am demarat cat am putut de reprede – la cateva sute de metrii se vedea TIR-ul cu numere de Spania care a oprit in spatele nostru in benzinarie. De ce oprise? Ca sa nu se vada din banzinarie nimic si sa nu putem fi vazuti pe camerele de supraveghere!

Am reusit sa ajungem in Franta, sa ne cazam, sa reparam stricaciunile si sa ne intoarcem teferi catre tara.

Si, revazand filmul acestei aventuri, am ajuns la concluzia ca lucrurile erau foarte bine gandite:

a. Prima benzinarie nu avea compresorul functional.

b. TIR-ul „masca” foarte bine toata actiunea.

c. Nu se putea iesi de pe autostrada.

d. Masina „binevoitorului” care te ajuta pe autostrada are numar de Spania – nu banuiesti ce ti se intampla.

e. Portiunea respectiva de autostrada nu era supravegheata video.

d. TIR-ul care bloca vizibilitatea era suficient de mare incat sa incapa orice autoturism blocat pe autostrada in el…

Concluziile au fost:

a. Cutitul cu care a fost gaurita roata in benzinarie putea fi in mine….

b. Am sters harta Spaniei din GPS – ca sa nu mai fiu niciodata tentat sa merg acolo….

Oare cati soferi au scapat? Oare cati au fost furati? Oare ce imagine au europeanii despre noi?

Asa s-a nascut acest site. Speram sa fim mai destepti si atenti alta data. Hai Romania!!!