Primul satelit românesc in spatiu, in februarie

România va intra in clubul select al tarilor cu sateliti in spatiu la inceputul lunii februarie.
Luna viitoare este programata lansarea unui nanosatelit construit exclusiv de ingineri si fizicieni autohtoni.
Este cel mai important eveniment pentru tara noastra in acest domeniu, de la momentul in care Dumitru Prunariu a devenit primul si singurul român care a zburat vreodata in spatiu.
Cu un buget de 1,5 milioane de lei declarat initial, Agentia Spatiala Româna (ROSA) a câstigat un proiect international si a primit gratuit dreptul, alaturi de mai multe tari afiliate Agentiei Spatiale Europene, sa lanseze in spatiu un nanosatelit propriu, denumit Goliat.
Goliat are 1 kg si 10x10x10 cm, fiind bazat pe standardul american Cubesat si va avea ca obiectiv determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS) si masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N). De asemenea, va fi dotat cu o camera de observare a Terrei de 3 megapixeli si o rezolutie la sol de 21×28 m.
Prima platforma spatiala construita vreodata in România va fi incarcata la bordul rachetei Vega, aflata deja pe Spaceportul European din Guiana Franceza. Conform anuntului facut de Agentia Spatiala Europeana (ESA), lansarea va avea loc pe 9 februarie. „Familia europeana a lansarilor il va primi pe cel mai mic membru al sau, Vega. Data programata este 9 februarie, la Spaceportul European din Guiana Franceza”, anunta ESA. Agentia Spatiala Româna a precizat, la rândul ei, ca va oferi in curând cele mai noi informatii legate de premiera aerospatiala tricolora.

Sursa: brasovultau.ro