Atentie, vin românii!

„Achtung, die Rumänen kommen!”

„Atentie! Vin romanii!” Vestea s-a raspandit cu iuteala fulgerului pe aleea pietonala din micul orasel german. Clientii din magazinul in care ne faceam cumparaturile si-au privit ingrijorati gentile si le-au inchis fermoarele.

Aleea pietonala din micul orasel german

In prima faza nu am inteles ce se intampla… Si daca vin romanii ce? Am intrebat vanzatoarea ce se intampla si de ce este toata lumea agitata. Surpriza: ni s-a explicat in termeni nu tocmai prietenesti ca romanii au venit iarasi la furat. Orice! De la marfa din magazine si pana la portofelele clientilor. „Din fericire insa ne-am obisnuit, ii recunoastem si nu mai au atat de mult succes ca la inceput”.

Pentru o clipa am intrat in pamant de rusine. Cativa romani au reusit sa ne faca atat de bine de ras, incat restul suntem pusi la zid, indiferent de intentii. Nu conteaza ca esti un client cinstit – esti roman si ai o problema cu asta.

Am achitat marfa si am iesit din magazin cu un gust amar – si evident cu ochii in 4…

Si fara o solutie concreta. In afara de faptul ca in strainatate nu vorbim romaneste intre noi si ne indepartam in cea mai mare graba de grupurile de oameni in care se vorbeste romaneste, nu stim ce am putea face.

Brandul de tara? Atragerea investitiilor si turistilor in România?

N-AVEM NICI O SANSA!!! Pentru ca: ne-am facut de ras afara (si cine ar veni chiar in gura lupului), nu avem infrastructura si nu avem stabilitate economica.

(Trimis de Andrei)