Atentie, vin românii!

„Achtung, die Rumänen kommen!”

„Atentie! Vin romanii!” Vestea s-a raspandit cu iuteala fulgerului pe aleea pietonala din micul orasel german. Clientii din magazinul in care ne faceam cumparaturile si-au privit ingrijorati gentile si le-au inchis fermoarele.

Aleea pietonala din micul orasel german

In prima faza nu am inteles ce se intampla… Si daca vin romanii ce? Am intrebat vanzatoarea ce se intampla si de ce este toata lumea agitata. Surpriza: ni s-a explicat in termeni nu tocmai prietenesti ca romanii au venit iarasi la furat. Orice! De la marfa din magazine si pana la portofelele clientilor. „Din fericire insa ne-am obisnuit, ii recunoastem si nu mai au atat de mult succes ca la inceput”.

Pentru o clipa am intrat in pamant de rusine. Cativa romani au reusit sa ne faca atat de bine de ras, incat restul suntem pusi la zid, indiferent de intentii. Nu conteaza ca esti un client cinstit – esti roman si ai o problema cu asta.

Am achitat marfa si am iesit din magazin cu un gust amar – si evident cu ochii in 4…

Si fara o solutie concreta. In afara de faptul ca in strainatate nu vorbim romaneste intre noi si ne indepartam in cea mai mare graba de grupurile de oameni in care se vorbeste romaneste, nu stim ce am putea face.

Brandul de tara? Atragerea investitiilor si turistilor in România?

N-AVEM NICI O SANSA!!! Pentru ca: ne-am facut de ras afara (si cine ar veni chiar in gura lupului), nu avem infrastructura si nu avem stabilitate economica.

(Trimis de Andrei)

2 Comentarii »

 1. Comment by Marcel — august 2, 2010 @ 11:41 am

  Draga Andrei,
  nu stiu unde locuiesti tu in Germania(si de cind)dar eu traiesc de 20 de ani aici si nu mie frica sa spun ca sint ROMAN si sa vorbesc ROMANESTE.Acum vreo 13-15 ani a fost o perioada in care bandele romanesti bagasera spaima in magazine,dar de atunci nu am auzit decit cazuri rare.Am un vecin care este comisar de politie care mi-a spus destul de recent ca de mult nu au mai avut probleme cu romani(s-au mai bine zis romi)Am fost cu priteni nemti in tara si au fost foarte surprinsi de frumusetile intilnite acolo(vazind insa si proasta infrastructura)asa ca cred ca e bine sa nu mai vorbim de rau despre poporul roman!

 2. Comment by eu — august 2, 2010 @ 3:30 pm

  Draga Marcel,
  Nu locuiesc permanent in Germania – dar merg de cateva ori pe an in Bavaria. Probabil am eu ”norocul” sa atrag numai pungasi. La cate am vazut pana acum…
  Ai dreptate cu nemtii: si mie mi-au spus toti, fara exceptie (!) ca avem o tara de vis – nu aveau decat cuvinte de lauda. Si da, imi spuneau ca infrastructura este la pamant.
  In ceea ce priveste vorbitul de rau: site-ul are doua sectiuni principale: mi-e rusine <> sunt mandru. Mi-as dori sa invatam ceva de la nemtii cu care intram in contact. Si discutiile noastre sa fie constructive!
  Traiesc si traim cu speranta ca tara asta, si aici ma refer la Romania, nu la Germania, se va ridica intr-o zi acolo unde trebuie si noi, poporul roman, ne vom bucura de un trai decent.
  Iti doresc tot binele din lume si succes acolo unde te afli! Si Felicitari! Pentru ca nu ai uitat de RO.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Comenteaza si tu